lavila.org Santa Margalida
home associació plànol del municipi serveis mapa del web
El 1991 el parlament de les Illes Balears va declarar └rea natural d'especial interŔs (ANEI) 1.149 hectÓrees del terme municipal (13,5% de la seva extensiˇ), dividides en dues zones: Son Real-Son Serra (1.114 hectÓrees) i Son Serra-Na Borges.

Son Real - Son Serra

Es tracta d'una franja costera d'uns cinc quil˛metres de llargÓria i d'uns dos d'amplÓria, ComprŔn els sistemes dunars i els pinars de Son Real i de Son Serra, i les zones humides de Son Baulˇ i Son Real. BÓsicament estÓ constitu´t per dunes arenoses fixades per la vegetaciˇ de la zona. Hi abunden el pi, la savina, la mata i l'aladern. A la platja cal destacar la presŔncia de lliris blancs de marines (antigament "assuzenes" a Santa Margalida), que han donat nom a una de les platges de l'indret (l'Arenal d'en Casat tambÚ Ús conegut com "ses Assuzenes"). A les zones humides de Son Baulˇ i de Son Real destaca la vegetaciˇ pr˛pia d'aquestes Órees: el canyet, el jonc, la sesquera i la salic˛rnia.

Pel que respecta a la fauna, hi sˇn presents mamÝfers com el conill, l'erišˇ o el mostel; aus com la tˇrtera, el tudˇ, la perdiu i el busqueret; rŔptils com la tortuga, el dragˇ i la serp de garriga i amfibis com el calÓpet i el granot.

Son Serra - Na Borges

ComprŔn el torrent de na Borges i les seves immediacions, que separa els termes municipals de Santa Margalida i d'ArtÓ. Les seves caracterÝstiques, tant pel que respecta al paisatge, a la vegetaciˇ i a la fauna, sˇn molt semblants a les de l'Órea de Son Real.