lavila.org Santa Margalida
home associació plànol del municipi serveis mapa del web


















Un descendent de la família March ha descobert 10 llibres inèdits manuscrits per Joan March

Entorn de la figura del famós financer mallorquí Joan March Ordinas s'han originat tota mena de llegendes, fins al punt de convertir-lo en una mena de mite. Molta de gent es creu que provenia d'una família humil i que la seva immensa fortuna -quan morí, el 1962, era el setè home més ric del món- va sorgir i va créixer a partir del no-res. Tot això és completament fals, i ara es confirma documentalment gràcies a la troballa de deu llibres de comptabilitat de l'empresa March Hermanos, que han permès de comprovar per primera vegada en la història com s'inicià el magnat en el món dels negocis.
Un descendent de la família March, Miquel Monjo Estelrich -besnét de Rosa March Ordinas, germana del financer- va trobar a principi de setembre d'enguany 10 llibres de comptabilitat de la primera empresa familiar dels March. Miquel Monjo és un dels propietaris del casal on va viure Joan March durant onze anys, de 1905 (quan es casà amb Elionor Servera Melis) fins a 1916, quan abandonà el seu poble natal, Santa Margalida (Espanya), on no va tornar pus mai. Els llibres estaven guardats dins una caixa a la sala gran de la casa, situada a la tercera i darrera planta, i a damunt l'embalatge que els protegia hi havia escrit, en castellà, "any 1895". Cal destacar que molts d'aquests llibres foren manuscrits pel propi Joan March Ordinas, de manera que es disposa a partir d'ara d'una sèrie de documents absolutament inèdits que permetran estudiar amb molt més detall la figura d'un personatge extraordinari i controvertit.
El descobriment d'aquests llibres ha creat una gran expectació, sobretot després que es fessin públics a través de la premsa molts dels seus continguts, ja que hi surten partides destinades al contraban del tabac i als suborns de les forces de seguretat de l'estat. L'empresa March Hermanos era de tres socis: Joan March Rosselló, Joan i Sebastià March Estelrich (que són, respectivament, l'avi, el pare i l'oncle del financer Joan March Ordinas). L'empresa fou fundada el 1895 i durà fins el 1905. Els llibres de comptabilitat que s'han trobat corresponen a tot aquest període, amb la qual cosa la troballa té un interès màxim. Els documents reflecteixen amb tota mena de detalls tots els moviments econòmics de l'empresa dels March, que inicialment es dedicà a la compravenda de cereals, alls i porcs, sobretot a l'exportació, i posteriorment amplià les seves activitats amb el negoci del tabac.
Diversos historiadors, entre els quals hi destaca el catedràtic d'Història Econòmica de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Carles Manera, han pogut veure els llibres i els han qualificat de "descobriment excepcional per a la història". Tant és així que obligaran a revisar les biografies que s'han escrit sobre el financer.
El catedràtic Manera destria tres aspectes importants que demostren el valor dels llibres de comptabilitat que s'han trobat: el fet que el propi Joan March n'escrigués la majoria; que per primera vegada es podrà quantificar el preu de la corrupció de l'època, en tant que en els llibres es consignen els pagaments als vigilants públics; i el testimoni documental que suposen per estudiar la importància de les activitats econòmiques relacionades amb el sector agrícola a la primera meitat del segle XX a Mallorca.